maandag 15 januari 2007

LUNCHTROMMELTJE

De vrouw van de dierenwinkel komt een paar minuten te laat. Ze heeft een tasje in haar hand met daarin een wit plastic bakje: haar lunch. 's Middags rond een uur of twaalf schuift half Hongarije - dat deel dat niet aan de keukentafel thuis zit of beschikt over een kantine in het bedrijf - zijn meegebrachte lunch in een magnetron en lepelt vervolgens zijn opgewarmde warme maaltijd naar binnen. Bedrijven die de kantoorlunch in een set van drie bakjes - voor soep, hoofdmaaltijd en toetje - komen afleveren, doen ook goede zaken.
De warme maaltijd 's middags is voor Hongaren heilig, maar als ik al die opgewarmde kliekjes zie, weet ik niet zo goed waarom. Kinderen eten hun lunch op school, waar ze, voor 300 of 400 forint (nog geen anderhalve euro) voorgezet krijgen wat je voor zo weinig geld mag verwachten: rommel.
Ik hoor alleen maar van ouders dat hun kinderen de schoolmaaltijd vreselijk vinden. Pasta met suiker en maanzaad als hoofdmaaltijd, vaak niet meer dan wat augurken als groente: je wil het je kind als ouder toch niet aandoen.
Alles pleit ervoor om het gezin 's avonds een bord warm eten voor te zetten, en 's middags brood mee te geven. Het zou het dieet van menige scholier ten goede komen en het leven van menige moeder versimpelen.
Ik ken een werkende moeder, directrice van een middelbare school, die - voor haar inmiddels volwassen zonen - iedere ochtend om half zes opstaat om te zorgen dat zij 's middags een maaltijd hebben om op te warmen. Om 's ochtends met een verslapen hoofd in de bak- en braadlucht te staan, je moet er toch niet aan denken. Geen wonder dat die jongens het huis niet uitgaan. Zo'n vrouw vinden ze nooit meer.
Maar het instituut warme lunch is voorlopig onaantastbaar. Wie het zich kan veroorloven, gaat 's middags uit lunchen in een restaurant, dat rond het middaguur net zo stampvol zitten als in Parijs. Wie pech heeft, houdt het bij zijn tupperware bakje of het kantinevoer. Onze zoon neemt sinds enkele jaren een broodtrommel mee naar school, hij vond het kantine-eten helemaal niets. Maar dat dat mag, daar heeft hij geluk mee: op veel scholen is dat streng verboden. Om hygienische redenen, zeggen de schoolbesturen. Hoe hygienisch de in centrale gaarkeukens en vervolgens over straat gesjouwde maaltijden zijn die de kinderen op school krijgen aangeboden, daar kun je vraagtekens bij zetten. In ieder geval hou ik het erop dat een bruine boterham met kaas stukken gezonder en een appel een stuk gezonder zijn dan een gepaneerd lapje varkensvlees of pasta met zoete, doorgestoofde kool. Jamie Oliver kan in Hongarije nog wat missiewerk verrichten

Geen opmerkingen: