Een paar weken geleden kwam Trouw, de krant waar ik voor schrijf, in het nieuws vanwege het bericht dat een journalist op non-actief was gesteld omdat hij niet-bestaande bronnen opgevoerd bleek te hebben. Pijnlijk, zeker voor een krant die zich volgens mij niet ten onrechte afficheert als 'misschien wel de beste krant van Nederland'. Het bericht leidde onder Trouw-correspondenten tot een levendige discussie over het gebruik van anonieme bronnen, dat wil zeggen, mensen die niet met hun naam in de krant willen, wat natuurlijk iets heel anders is dan het gebruik van niet-bestaande bronnen. Vaagheid over een naam is soms onvermijdelijk in landen waar mensen - vaak met goede reden - bang zijn voor nare gevolgen.
Ik moest aan die discussie terugdenken vanwege een reportage in het Hongaarse weekblad Magyar Narancs afgelopen week. Het ging over 'Éva', een journaliste die ooit bij de Hongaarse televisie had gewerkt en die er in de golf van ontslagen in 2011 uit was gegooid, in een ontslaggolf die de meeste kritische journalisten destijds hun baan kostte. Ze werkte nu in Londen, als schoonmaakster. Ook haar zoon zat in Engeland.
Haar haast zestigjarige echtgenoot verloor onlangs zijn werk, omdat het energiebedrijf waar hij werkte ten onder is gegaan als gevolg van de door de regering verplichte korting op de energierekening (met die korting werd en wordt door de regeringspartij goede sier gemaakt, maar het zijn de bedrijven die de kosten moeten ophoesten). Omdat hij geen Engels spreekt, zit hij nog in Hongarije en doet momenteel zijn best om dat gat in zijn kennis te dichten. De hele familie is dus bezig om naar Engeland te verhuizen. Echt goede reden om anoniem te blijven had ze niet. En toch wilde Éva niet met haar volledige naam in de krant.
Het sluit aan bij mijn eigen ervaring: heel veel Hongaren zijn als de dood om hun naam in de pers te zien. Zelfs als ze niets bijzonders zeggen. Sterker nog, zelfs als ze de regering steunen. Fidesz-aanhangers lijken vaak banger dan oppositieaanhangers. Een oppositiepoliticus met wie ik het daar ooit over had, herkende dat. Hij vermoedde dat dat komt, omdat Fidesz-aanhangers vaak iets te verliezen hebben, terwijl iedereen die in de oppositie die een baantje van enige importantie had, dat toch al kwijt is. Die politicus voer ik overigens anoniem op, niet omdat hij niet met zijn naam in de krant wil, maar omdat ik me niet meer precies kan herinneren om wie het precies ging.
Voor de verkiezingen in april moest ik voor een Nederlandse tv-zender een Fidesz-aanhanger zoeken, die bereid was voor de camera te vertellen waarom hij weer op Fidesz ging stemmen. Ik vond inderdaad iemand, Tamás, een onderwijzer die graag wilde vertellen hoe blij hij met de regering was. We hadden vooraf contact via email, en hij schreef dat hij werkelijk niet begreep waarom mensen niets zouden willen zeggen, want iedereen in Hongarije was vrij om over welk onderwerp dan ook zijn mening te geven.
Op de dag zelf wilde de cameraploeg twee dingen: een interview bij hem thuis, en nog wat beelden en een kort interview voor zijn school. Thuis was geen enkel probleem. Tamás had echt niets te zeggen waar iemand aanstoot aan kon nemen: hij was blij met de familiepolitiek van de regering, iedereen was vrij om te doen wat hij wilde, hij was er de afgelopen jaren op vooruit gegaan en alles was prachtig.
Toen kwamen de opnames voor zijn school. De cameraman was net bezig zijn camera te installeren, toen in het gebouw een raam openging en een collega naar beneden keek. Ik zag Tamás verstarren en suggereerde aan de verslaggever dat het misschien beter was om de rest van het gesprek om de hoek te houden, buiten het zicht van de school. Die had daar geen problemen mee. Terwijl we de hoek omliepen, verontschuldigde Tamás zich, lichtelijk gegeneerd: "Maar het gaat toch om mijn baan, hè..."
4 opmerkingen:
Beste mevr. Hellinga,
Het lijkt wel of u hier over de methodes in Brussel schrijft.
Deze komen me daar ook bekend voor.
Alleen met 1 verschil.
Door deze "verhevenen" in Brussel, zijn er miljoenen werkloos geworden, sinds het gedrocht in Brussel en Strassbourg, zijn intrede heeft gedaan.
Ook Hongarije werd niet verschoond, en wellicht kunt u ook begrip opbrengen voor enen E-on, welke zijn winst, gemaakt in Hongarije, via een kantoor in Luxemburg, verschuift, in Hongarije geen stuiver belasting betaald, en daarbovenop de forintjes het land uittransporteert, om uiteindelijk in Luxemburg 1 % belasting te gaan betalen.
Het zou u sieren, dit ook eens aan de kaak te stellen.
Orban, wilde belastingen innen bij bedrijven, buitenlandse bedrijven, welke het hele land leegroven.
Beste meneer Bril, Hongarije zou zonder Brussel geen enkele investering voor elkaar krijgen. Alles wat de Hongaarse overheid bouwt en ontwikkelt, wegen, pleinen, nieuwe spoorrails, musea, dijken, ziekenhuizen, opgeknapte paleizen, het wordt allemaal voor minstens vijftig procent, en vaak voor veel meer, door Brussel betaald. Om over de miljarden aan landbouwsubsidies maar eens te zwijgen. En zo houdt Brussel tienduizenden mensen in dit land aan het werk.Zullen we het daar eens over hebben?
Energiebedrijven in Hongarije maken momenteel verlies. Verlies betekent ook dat ze geen cent meer in het net investeren. De Argentijnen, die al jaren de geneugten van dit soort door de regering verplichte energieprijsverlagingen plukken, plukken ook al jaren de nadelige gevolgen: de ouders van een kennis van mij hebben afgelopen zomer twee keer de hele inhoud van hun koelkast kunnen weggooien, omdat de stroom twee dagen uitgevallen was. Wie in eind jaren tachtig in dit land woonde, kan zich nog wel ongeveer voorstellen hoe dat gaat. Toen was het in Hongarije namelijk ook zo. Dat het niet meer zo is, is met dank aan de investeringen van de door u zo verfoeide energiebedrijven. Overigens betaalt de Eon sinds 2012 behalve de gewone belasting ook nog een extra belasting. In 2012 kwam dat in het totaal op 2,3 miljard forint uit, dertien procent van de totale omzet. Bepaald niet 'geen forintje'.
Geachte mevr. Hellinga,
U zegt, Hongarije kan niet overleven zonder finaciele ondersteuning van Brussel.
U heeft gelijk, maar, deze "zegeningen" uit Brussel, worden in elk EU land met vrachtwagens verdeeld, en wel onevenredig.
U heeft veel kritiek op Orban, en verwijt hem zeer veel zaken.
Maar eerst even Brussel.
U spreekt het geld van Brussel aan.
Mevr. Hellinga, Brussel heeft zelf geen cent, elke Euro, die Brussel in de rondte strooit, is opgebracht door de belastingbetalende burger, en de kortingen op de uitkeringen, vooral bij de senioren.
Wanneer dan een heer van Rompuy, na 5 jaar dienstverband, een afscheidskado meekrijgt van totaal een 2 miljoen, als hij b.v. 85 jaar oud zou worden (salaris, + een zeer royal bemeten pensioen, wie kan in 5 jaar tijd een pensioen opbouwen van 65.000,-- Euro per jaar?)
Dit is gemeenschapsgeld mevr. Hellinga, en geen geld VAN Brussel.
Tel daarbij op de vergoeding aan Barosso, Ashton, en noem allen maar op welke na de laatste verkiezingen, Brussel hebben verlaten. Geld van de burger, mevr. Hellinga.
En laat u mij maar eens de belastingafrekening zien van E-on, wellicht kunt u dit ook niet.
De internettax, een belasting welke geheven zou worden aan de providers, NIET aan de burger.
Het protest hiertegen is ontstaan een aangezet door een 27 jarige student, jawel 27 jarig, uit een politiek nest, waar mama eveneens in het genot geweest is van deze Brusselse zegeningen.
De Duitse Telecom b.v. , een van de providers, welke eveneens net als anderen, door konstrukties, geld uit den lande transporteert, en ook weer via Luxemburg deklareert.
Juncker heeft het toch zelf toegegeven, maar verklaart, dat alles legaal is.
Zo werkt het mevr. Hellinga, en ook u weet dit uitermate goed.
Werkgelegenheid.
Hoe kan Orban banen creeren, wanneer de produktie in Hongarije steeds meer wordt overgenmen door buitenlandse bedrijven. De kippenindustrie b.v..
Hoe wil Hongarije konkureren met een bedrijf in de Normandie, welke plofkippen produceert, met een Brusselse toelage van 50 miljoen Euro, jaarlijks.
Deze kippetjes worden o.a. door Auchan in HU aangeboden.
Ze moeten eerst wel 1700 km met de vrachtwagen afleggen, maar ook het transport wordt nog eens met 30 % subsidie gesponsord.
Mevr.Hellinga, wellicht eens een aanbeveling hoe Orban het dan wel zou moeten doen, is welkom, maar hier zullen de lezers wellicht op moeten wachten.
Het is ook maar de vraag of er zonder "Europa" of "Brussel" dan niet zulke uitwassen zouden zijn geweest. Er wordt terecht heel wat kritiek geleverd op de Europese politiek, en er moet dringend wat veranderen in de Europese cenakels van de macht. Het volk moet de macht er teruggrijpen, macht die nu geüsurpeerd wordt door de lobbyisten. Maar zonder supranationaal niveau vrees ik, dat Nederland, België en Hongarije snel ten onder zouden gaan tegenover de druk van diezelfde machten.
Een reactie posten