dinsdag 1 februari 2011

DRANK

Het is een gewoon beeld zondag- en maandagochtend in het park: lege wodka- en palinkaflessen in het gras, her en der de scherven van een wijnfles en lege bierblikjes. 's Avonds, tijdens de wandeling met de honden,ben ik ze nog tegengekomen, de jongens en meisjes die deze desolate resten achterlaten. Vijftien, zestien jaar oud, en een wodkafles aan de mond alsof ze hun hele leven niets anders gedaan hebben. Twee vijftienjarige meisjes, die steunend op elkanders schouders op wankele voet samen een fles sterke drank ledigen, veel deprimerender kan het niet worden.
Hoewel de overheid zich om drugs bezorgder maakt, zijn die voor Hongaarse jongeren niet echt een probleem. De jeugd zoekt het, net als veel volwassenen trouwens, eerder in drank. Mijn idee dat Hongaarse jongeren meer drinken dan hun Europese leeftijdsgenoten blijkt echter niet te kloppen. Blijkens een recent Europees onderzoek zitten ze redelijk op het Europese gemiddelde. Bij het onderzoek werd jongeren uit 35 landen gevraagd of ze in de afgelopen maand gedronken hadden. 59 procent van de Hongaarse jongeren blijkt regelmatig te drinken. In buurland Oostenrijk was dat 80 procent. Het Europese gemiddelde ligt op 61 procent
Wat het beeld bevordert dat Hongaarse jongeren meer drinken, is dat ze vooral op straat blijken te drinken. Voor kroegen en clubs hebben ze geen geld, zuiptenten en zuipschuren zijn hier nog niet doorgedrongen en om je bij pa en ma thuis op de bank vol te laten lopen, dat heeft in de meeste gezinnen geen pas.
Rest de straat, en, om het goedkoop te houden, de wodka- of palinkafles. Want dat blijkt wel uit het onderzoek: waar in de meeste jongeren vooral bier drinken, grijpen Hongaarse jongeren al snel naar de sterke drank, omdat je daarmee het goedkoopste uit bent. Voor een euro of acht heb je al een fles goedkope 'korte drank' zoals de Hongaren het noemen. Wat ook uit het onderzoek blijkt, is dat de Hongaarse jongeren die drinken, vaak straffer drinken dan hun leeftijdsgenoten elders. Een derde van de jongeren zegt iedere maand toch wel minstens een keer zeker vijf drankjes op een avond te nuttigen.
De regering heeft aangekondigd dat ze het drankgebruik van jongeren strenger wil gaan aanpakken. Een prima initiatief, al is de aanleiding opmerkelijk. Twee weken geleden werden drie meisjes doodgetrapt toen er paniek uitbrak in een discotheek in Budapest. Drank speelde daarbij, voor zover bekend, geen wezenlijke rol. Wel waren er veel te veel mensen binnen, en het zal niemand verbazen dat uit het politieonderzoek bleek dat tal van andere regels ook niet werden nageleefd. Dat schijnt bij dat soort gelegenheden standaard te zijn.
Maar ik ben benieuwd wat die strengere maatregelen gaan inhouden. Goed voorbeeld doet goed volgen, maar het besef dat alcohol minstens net zo gevaarlijk is als softdrugs, is bepaald niet breed doorgedrongen. Een van de eerste maatregelen van deze regering was een wet die het mensen toestaat om thuis voor eigen gebruik te stoken. Niet direct een teken aan de maatschappij dat je met alcohol voorzichtig aan moet doen.

De klassenleraar van mijn zoon is een aardige, en buitengewoon betrokken man, die op klassenuitstapjes geen alcohol wil zien. Dat hij ondertussen zelf wel een biertje nuttigt, helpt natuurlijk niet om dat verbod te handhaven. Over een paar weken heeft de klas een voorlichting over de gevaren van drugs, maar in een maatschappij waar alcohol echt een groter probleem is, zou voorlichting daarover me liever zijn.
Drinken in het openbaar schijnt verboden te zijn, heeft iemand in het park me wel eens verteld. Regelmatig zie ik 's avonds een politiewagen door het park rijden. Maar behalve dat die in het donker wel eens tegen onze zwarte hond is aangereden, zachtjes gelukkig, kan ik niet zeggen dat ik daar enig effect van zie. Ik heb die agenten nog nooit zien stoppen om de zuipende jongeren eens aan te spreken op hun gedrag.

1 opmerking:

Jozef zei

Hongaren en drank dat zijn twee handen op een buik. Het spreekwoord dat alcohol meer kapot maakt als je lief is en hebben ze daar omgedraaid. Liefde maakt meer kapot dan drank kan goedmaken. Op elke straathoek vind je wel een drankgelag. Bij mij hier in Csorna vind ik om de hoek op een afstand van hooguit 1 km er al zes waar 's morgens om vijf uur de fietsen al voor de deur staan. Hongaren en drank een heilige twee-eenheid.

groeten Jozef