Met een slokkie op achter het stuur mag niet in Hongarije. Nul procent is de limiet. In toekomst wordt het riskanter om die regel te negeren. Sinds midden januari neemt de politie meteen het rijbewijs in beslag, ook als je maar één glaasje op hebt. De eerste dag dat de maatregel van kracht werd, moesten 44 chauffeurs hun auto laten staan om hem de volgende dag, in ontnuchterde toestand, weer op te halen. Het kostte hen ook meteen kostbare punten van hun rijbewijs.
De strenge agent omkopen met een briefje van tienduizend forint lukt ook niet meer. De politie heeft namelijk nieuwe blaasapparaten gekregen, die niet alleen registreren wat iemand op heeft, maar ook bijhouden hoeveel mensen in het apparaat hebben geblazen en wat de uitslag van die test was. Achteraf is precies na te gaan of het aantal in beslag genomen rijbewijzen klopt met het aantal geregistreerde gevallen van drankgebruik.
De maatregelen zijn het resultaat van de besluiten die het parlement eing vorig jaar nam om de veiligheid op de Hongaarse wegen te verbeteren. Hongarije behoort zo langzamerhand tot de gevaarlijkste landen van Europa als het om verkeesongelukken gaat.
Een paar jaar geleden waren Tsjechië, Luxemburg en Portugal de riskantste plaatsen om auto te rijden. Maar in die drie landen schijnt veel verbeterd te zijn. De Tsjechen zijn tegenwoordig als de dood voor controle. Dat merk je, want in ieder dorp valt het verkeer braaaf terug tot vijftig kilometer per uur. Maar in Hongarije blijft het aantal verkeersdoden groeien. Jaarlijks vinden op de Hongaarse wegen zo'n een dikke 20.000 ongelukken plaats, waarbij zo'n 1300 mensen om het leven komen.
En veel te vaak speelt drank daarbij een rol. Ondanks het absolute drankverbod behoort Hongarije volgens cijfers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) tot de top van Europa als het om ongelukken gaat waarbij alcohol een rol speelt.
Vorig jaar waren er in het totaal 2300 ongelukken waarbij een bestuurder gedronken had. Dat kostte 154 mensen het leven. De nieuwe maatregelen moeten het aantal verkeersdoden met eenderde verminderen ten opzichte van 2000, toen er 'slechts' 1190 mensen omkwamen.
Overigens is drank niet het enige probleem, te snel rijden is het andere. Honderdtwintig, honderdtwintig kilometer op wegen waar negentig het maximum is, is bepaald niet ongewoon. Maar ook dat gaat moeilijker worden. Vanaf 1 mei wordt het aantal verkeerscontroles verdrievoudigd en er komen meer flitspalen. Dat heeft weer zin, sinds het parlement ook daar de wet heeft veranderd. Vroeger gaven mensen als smoes dat ze niet zelfs achter het stuur hadden gezeten, maar een familielid. Om de naam van oom of tante kon de politie hen niet vragen, want volgens de wet kan niemand je verplichten tegen een familielid te getuigen. Zo werden talloze snelheidsovertredingen geseponeerd.
Nog steeds kan niemand je verplichten om tegen je echtgenote te getuigen. Maar sinds kort geldt de regel dat de eigenaar van de auto dokt, of hij nu achter het stuur zat of niet. Hij raakt ook punten kwijt wegens te snel rijden, tenzij hij bekend maakt, wie de echte chauffeur was.
1 opmerking:
Hongaren staan al jarenlang bekend om het feit dat zij zeer inventief zijn in het ontduiken van regels en wetten. Nu zal iemand met een slok op dus proberen niet te blazen, maar direkt zijn papieren met inhoud overhandigen aan de Diender, die er op zijn beurt weer een leuke neveninkomst bij heeft.
Een reactie posten